Möt våra franchisetagare

Tjadlind Arends-Woller — Kvik Leeuwarden

Tjadlind Arends-Woller och hennes man Ted Arenda startade Kvik Leeuwarden i september 2020. Med Tjadlind som säljare i butiken och Ted som montör och installatör som ser till att köken blir perfekt installerade, utgör de tillsammans ett väloljat maskineri.

Tjadlind och Ted tröttnade på sitt liv som anställda och bestämde sig för att följa sin gamla dröm, nämligen att starta eget. Tjadlind hade ingen erfarenhet som entreprenör och inte heller någon erfarenhet av köksbranschen. Så hur kom det sig att hon blev Kvik-franchisetagare? Vi frågade henne hur det var att börja som kvinna i en mansdominerad bransch under en utan tvekan väldigt svår period när pandemin rasade som värst.

Från bolagskarriär till köksförsäljning

Du kommer från en bolagskarriär som anställd, utan någon erfarenhet från köksbranschen. Hur hamnade du hos Kvik?

Jag jobbade på Friesland Campinas huvudkontor. Jag har alltid varit anställd och hade ingen erfarenhet av köksbranschen. Men jag har alltid velat starta eget inom inredning. Under min studietid jobbade jag mycket utomlands och gick över till exportsidan. När jag fyllde 40 började jag tänka att jag hade ett bra jobb där jag kunde stanna fram till pensionen. Men min dröm om att en dag skaffa en egen butik fanns fortfarande kvar.

För att utveckla mig själv har jag gått utbildningar och kurser inom inredning. Skandinavien är mitt favoritresmål och jag har själv ett Kvik-kök hemma. För att köpa köket var jag tvungen att åka från Friesland till Randstad, eftersom det inte fanns någon Kvik-butik i närheten. Jag gillar Kvik på grund av designen och transparensen hos företaget. Jag ville ha en egen butik, men ingen liten inredningsbutik. Det skulle bli för tråkigt. Jag ville ha något större, gärna med en internationell twist. Med Kvik föll allt på plats på bästa sätt. Visst, jag hade ingen erfarenhet av köksbranschen. Men allt går att lära sig och jag var övertygad om att jag skulle få det att fungera.

Hur gick uppstarten?

Kvik tyckte som jag och ville ge mig en chans. Jag var tvungen att lära mig jobbet. Det svåra var att hela processen inleddes precis innan coronapandemin, och just när vi hade skrivit på alla papper vändes världen upp och ner. Det märkte jag också under min utbildningsperiod, eftersom de flesta butiker blev tvungna att stänga. Det fanns ingen personlig vägledning från Danmark och det fanns få möjligheter att få gå bredvid andra Kvik-franchisetagare. Så jag fick helt enkelt lära mig jobbet online.

Världen stängde ner, men många bestämde sig för att renovera sina hem. Efterfrågan på nya kök var enorm, vilket i och för sig var positivt, men det blev omöjligt att få en smidig uppstart. Det var också svårt att följa alla regler. Är det här fel eftersom vi ändå måste lära oss detta? Ska vi se det som lärpengar? Eller är det bara omständigheterna som är dåliga? Då är det skönt att ha en franchisegivare som ger dig möjlighet att lära dig allt eftersom.

Har du medvetet valt en franchise och vilka är fördelarna?

Jag var lite tveksam till franchising eftersom jag hade en bestämd bild av det. En sorts tvångströja. Jag tänjer på gränserna och bryter mot reglerna, men alltid till det bättre och det uppskattar Kvik.

Hur gör du butiken till din egen?

För mig var det viktigt att butiken skulle ligga mitt i stan och inte ute i ett industriområde. Jag fick kämpa för det, för man var rädd att butiken skulle vara för liten. Som tur var gick Kvik med på mina idéer, och nu när det går bra vill Kvik också fokusera mer på sådana butiker. Eftersom byggnaden har ett väldigt lokalt uttryck, känns det inte som att den ingår i en kedja.

Jag har alltid snittblommor, och kunderna får gott kaffe som serveras i en fin kopp med något gott till. Jag vill förmedla en vardagsrumskänsla som på ett bra sätt kompletterar den stilrena bilden av dansk design. Franchiseorganisationen vill det bästa för hela företaget, så man lyssnar på bra idéer. Jag är kanske envis, men om det är något som gör lösningen bättre, så ger man mig stöd. Det gör Kvik till en väldigt trevlig franchisegivare. Efter några månader fick jag till och med frågan om jag ville vara med i produktrådet som funderar på nya produkter och innovationer.

 

Det är skönt att franchisegivaren tar hand om flera övergripande frågor, så att man kan fokusera på sin verksamhet.

— Tjadlind Arends-Woller — Kvik Leeuwarden

Vad är fördelen med en franchisemodell som Kviks?

Mina franchisekollegor finns över hela Europa. Hur går det för dem i andra länder? Vilka tankar kan vi ta till oss? Det är väldigt lärorikt och intressant. På nationell nivå är franchisetagare också dina kollegor, vilket är både trevligt och givande. Det är skönt att ens franchisegivare tar hand om flera övergripande frågor, så att man kan fokusera på sin verksamhet. Jag skulle vilja engagera mig i hållbarhet och innovation, men tiden räcker inte till. Därför uppskattar jag att det finns en franchisegivare i toppen, som tänker igenom saker och ting, anger de stora dragen och fungerar som en drivande kraft. Det är något man på den nivån inte kan göra själv.

Vi träffar regelbundet andra nederländska franchisetagare. Sedan har vi rådgivning, små workshops och diskussioner då vi pratar om i vilken riktning vi är på väg. Varje franchisetagare driver sin egen butik, men man kan alltid ta kontakt med varandra.

 

Namnteckning med rosa penna

Hur är det att jobba som kvinnlig franchisetagare i köksbranschen?

Det är verkligen en manlig värld. Jag var den första kvinnliga franchisetagaren som skrev på ett eget franchiseavtal. Det är jag stolt över. Jag skrev på avtalet med en rosa penna. Självklart finns det fler kvinnor i franchisevärlden och även i olika Kvik-butiker, men då är det ändå en man som skrivit på avtalet.

När jag är i butiken säger kunderna ibland: ”Jag vill prata med ägaren.” Det är jag. ”Ja, men jag vill prata med den riktiga ägaren.” Det är fortfarande jag. Ibland ställer man frågor för att testa om jag verkligen vet vad jag pratar om. Folk har ännu inte vant sig vid att kvinnor också kan sälja kök, ge råd om tekniska aspekter samt mäta, montera och installera kök. Så jag måste verkligen visa vad jag går för och stå på mig.

Efter mig har det kommit andra kvinnliga franchisetagare, så vi blir långsamt fler. Jag har bara kvinnor som jobbar i butiken. Inte för att män inte får jobba för mig, utan bara för att det blivit så. Och jag gillar det faktiskt. Jag tycker också att det är toppen att fler kvinnor vill jobba med att designa kök. Om man gillar det och är bra på det, varför inte? Jag har butikspraktikanter som är 18 år, och jag har också praktikanter som jobbar på lagret. Jag får massor av energi när de säger att de blir glada av att montera skåp.

Hur ser din Kvik-dröm ut?

Jag vill ha en trevlig butik där jag trivs med att jobba med mina medarbetare, och jag vill tjäna pengar på det. Jag vill att alla kunder ska känna sig välkomna och sedda när de kommer in i vår butik. Jag vill signalera att vi är tillgängliga, att du utan problem kan komma in, och sedan gå därifrån med ditt drömkök. Min största dröm är att ha fler kvinnliga medarbetare, både köksdesigners och på lagret. Jag vill visa att det inte längre är en manlig värld. Jag vill inte höra ordet ”kökskrämare” igen, och det står jag för.

Är du vår nya franchisetagare?