Så väljer du induktionshäll

Hur vet man vilken häll man ska köpa? Läs vår guide och lär dig allt om fördelarna med induktionshällar.

En induktionshäll är en vitvara som använder elektromagnetisk teknik för att värma upp grytor och kastruller direkt i stället för att värma upp själva värmezonerna. Induktionshällar är vanligtvis gjorda i glaskeramik eller andra släta och rengöringsvänliga material. De har en plan yta utan exponerade värmeelement. Snyggt och enkelt.

Hur funkar det?

När en gryta eller kastrull placeras på en induktionshäll leds ström genom en elektrisk kopparspole under hällen. När grytan placeras på hällen skapas en inducerad spänning i kokkärlets botten som alstrar värme. Eftersom värmen alstras direkt i kokkärlet kan induktionshällar ge exceptionell snabb värme och en exakt temperaturreglering.

Energieffektiv

En av de främsta fördelarna med induktionshällar är att de är väldigt energieffektiva. Eftersom de värmer upp kokkärlet direkt är det mycket lite värme som går till spillo, och de är upp till 90 procent mer effektiva än traditionella gas- och elspisar. Induktionshällar ger också snabb och exakt uppvärmning, ytor som är lätta att hålla rent samt ett stilrent och modernt utseende.

Vilka kokkärl kan användas?

Observera att inte alla typer av kokkärl kan användas på induktionshällar. De måste nämligen ha en magnetisk botten (till exempel i gjutjärn eller rostfritt stål). Många tillverkare har dock utvecklat särskilda grytor och kastruller för användning på induktionshällar. Så det kan vara bra att inventera dina kokkärl innan du köper en induktionshäll.

Så väljer du induktionshäll till ditt kök.

5 viktiga saker att tänka på:

  • Storlek: Fundera på hur stor häll du ska ha med tanke på utrymmet i ditt kök. Induktionshällar finns i olika storlekar, så att du kan välja den som passar din kökslösning.
  • Antalet induktionszoner: Fundera på hur många induktionszoner du behöver. Om du lagar mat ofta eller ofta har middagsbjudningar är det bra med en induktionshäll med fler induktionszoner.
  • Säkerhetsfunktioner: Kontrollera att hällen har säkerhetsfunktioner som automatisk avstängning, barnlås och överhettningsskydd.
  • Rengöring och underhåll: Ta reda på vilken rengöring och underhåll som hällen kräver. Vissa hällar har en slät yta som är lätt att hålla ren, medan andra kan ha spår och springor som gör den svårare att rengöra.
  • Pris: Priset kan variera beroende på hur många av ovanstående funktioner du vill ha, så fundera på hur stor din budget är. Kom ihåg att dyrare hällar kan ha ytterligare funktioner eller komponenter av högre kvalitet.

Considering these factors, you can choose the best induction hob for your kitchen that meets your needs and fits your budget. And, of course, the style of your kitchen and cooking!

Finns det induktionshällar med inbyggd fläkt?

Ja, tack och lov! Det finns flera olika induktionshällar med inbyggd fläkt.

Induktionshällar med inbyggd fläkt är designade för att suga ner ånga och matos från hällen när du lagar mat. Fläkten är vanligtvis placerad i själva hällen, vilket ger ett snyggt och diskret utseende. En väldigt trevlig lösning.

Induktionshällar med inbyggd fläkt är ett perfekt val för dig som vill optimera utrymmet i köket och slippa behöva installera en separat köksfläkt. De brukar dock vara dyrare än vanliga induktionshällar och kan kräva installation av en behörig fackman.

Om du funderar på en induktionshäll med inbyggd fläkt är det viktigt att se till att ventilationssystemet är tillräckligt kraftfullt för att avlägsna matos och ånga. Ta också reda på om fläkten är enkel att rengöra och underhålla eftersom det kan vara mer komplicerat än för en vanlig induktionshäll.

Boka ett möte för att lära dig mer om våra induktionshällar.