Massivt trä

Om du vill ge ditt skandinaviska kök en vacker och organisk look kan du välja en bänkskiva i massivt trä. Med lite olja och kärleksfull omsorg blir en bänkskiva i massivt trä en vacker och naturlig mittpunkt i ditt nya kök – i många år.
Vitt kök med köksö och en arbetsbänk av massivt trä

Ett organiskt och levande material

En bänkskiva i trä består av ett organiskt och levande material och du kan därför uppleva att träet sväller eller drar ihop sig en smula. Det är en del av charmen med en naturlig och organisk bänkskiva. Med tiden kommer du också märka att träskivan blir mörkare och får en jämnare färg.

Till skillnad från andra organiska bänkskivor kan du själv enkelt underhålla en bänkskiva i trä. Om det blir repor i ytan är det snabbt fixat med bandslipmaskinen, och du får en helt repfri yta igen.

 

Rengöring av din träbänkskiva

Okej, vi erkänner – en bänkskiva i trä kräver mer underhåll än andra bänkskivor. Men oftast räcker det att olja träet lätt ett par gånger om året. Använd gärna en linolja som tränger djupt ner i träets struktur och skyddar bänkskivan mot smuts.

Genom att olja träet säkerställer du att bänkskivan håller sig robust och motståndskraftig mot fläckar och smuts under daglig matlagning. Därför är det en god idé att regelbundet behandla bänkskivan med en bra olja. Olja bänkskivan 2–4 gånger om året, så får du en skiva som håller sig fin i många år.

Oljan kan också ge bänkskivan en mörkare eller ljusare färg, och du kan även framhäva bänkskivans ådring som är unik för just ditt kök.

Köksrengöring
Vitt kök med en massiv träbänkskiva och inbyggda vitvaror