Är ett gör-det-själv-kök något för mig?

Allt du behöver veta om hur du installerar ditt kök själv

Är du händig och tycker det är kul att göra saker själv – och framför allt har den kunskap och erfarenhet som krävs – kan ett gör-det-själv-projekt vara en bra idé. Men det främsta skälet till att göra jobbet själv är förstås att det blir billigare.

I genomsnitt

kan du spara 15% på ett kök

om du väljer att göra allt själv

But there are many other things to consider other than just the money you can save – and we want to be sure you make an informed decision when you choose to DIY. So, let's talk about how much you can save, why you should choose DIY and when you maybe shouldn't.

Vill du genomföra ditt gör-det-själv-projekt kan du räkna med en gör-det-själv-rabatt

Upplägget är enkelt – priset på ditt projekt består av två huvudsakliga delar:

  1. Hårdvaran – (köksdelar och vitvaror)
  2. Mjukvaran – de hjälpsamma personer som levererar, monterar och installerar allt åt dig i ditt hem. Gör-det-själv-rabatten innebär helt enkelt kostnaden för deras tid och arbete. 

So how much IS that?

It would be unserious to name a specific figure since projects vary significantly in size and complexity. Statistically, the average DIY kitchen, bathroom or wardrobe project ends up with an approximate DIY discount of 15% if you fully install your project. We offer multiple DIY methods, and you can choose the one that suits you best - you can read about them below.

Vitt kök med köksö och en arbetsbänk av massivt trä

3 sätt att spendera pengarna du tjänar

Det är helt okej att göra det bara för pengarna —

det är ju faktiskt vad våra installatörer gör.

— men du kan också göra det för att förverkliga dina köksdrömmar

Om du gör jobbet själv har du kanske råd med en Quooker, en vinkyl eller en lite dyrare bänkskiva. Då kan du använda hela din budget för att få ditt drömkök.

— eller så kan du utöka stilen till att omfatta även badrummet eller en garderob

Om du gör installationen själv har du kanske möjlighet att sprida din nya danska designstil till ett annat rum, som badrummet eller hallen.

Vad krävs för att klara ett gör-det-själv-projekt med Kvik?

Som du säkert vet levererar vi alltid dansk design i hög kvalitet som i varje detalj har anpassats exakt efter dina mått.

Dansk design fokuserar på precision och perfektion i detaljerna. Om detta hantverksfokus inte utökades till att även omfatta installationen skulle gör-det-själv-jobbet förmodligen vara lättare. Allt skulle då kunna monteras av vem som helst, med hjälp av en medföljande insexnyckel i paketet. 

Men det skulle säkert förekomma glipor och felaktigheter – ”standardstorlekar” som inte passar ditt utrymme, ojämna bänkskivor och ostadiga skåp. Och det kan ingen dansk design kompensera för.

Ingen insexnyckel. Inga standardlösningar. Bara dansk design.

Det innebär att våra instruktioner understödjer det hantverket och att de verktyg som behövs är inte en insexnyckel som medföljer i paketet. Du måste själv ha en uppsättning bra verktyg och kunna använda dem på ett säkert sätt.

Titta på den här videon för att få en uppfattning om vad jobbet innebär.

Ska du välja ett gör-det-själv-projekt?

Självklart är det helt upp till dig.

Men enligt vår erfarenhet kan en duktig hemmafixare göra det lika bra som våra installatörer – även om det kanske inte går lika snabbt. Videon ger en bra indikation om svårighetsgraden. Installatören i videon har bra verktyg som inte är några specialverktyg och som han har i sin egen verktygslåda. Han placerar skruvarna rakt i alla typer av väggar och sågar ut cirkulära och fyrkantiga hål i skåp med stor precision på första försöket eftersom han är van att följa monterings- och installationsanvisningar. Han är en erfaren Kvik-installatör, men har inte nödvändigtvis någon formell snickarutbildning. Han är inte heller elektriker, men kan installera köket inklusive alla vitvaror. Och det kan du också om du har verktygen, kunskapen, tålamodet och modet att göra det. 

Vem bör inte välja att göra jobbet själv?

Våra kök (eller badrum eller garderober) brukar kunna installeras med bra resultat av alla, unga som äldre. Men om du tror att ditt gör-det-själv-projekt med Kvik är lika enkelt som att montera en bokhylla i platt paket som du hämtar ut från ett stort lager, så kommer du att få en otrevlig överraskning. Då rekommenderar vi inte att du väljer ett gör-det-själv-projekt.