Inredning & inspiration – öppna kök

AVOLIA clay

113 257:-

Alla som funderar på ett öppet kök vet att möjligheterna är oändliga – vilket är både bra och lite utmanande. Låt oss vägleda dig genom några av de mest populära idéerna och ge dig lite inspiration till ditt nya kök samt tips om vad du bör tänka på. Kom ihåg att du alltid kan ta kontakt med någon av våra skickliga köksexperter som finns redo att hjälpa dig.

Vad är ett öppet kök?

Här kan det vara bra att sammanfatta exakt vad vi pratar om. Ett öppet kök är i princip ett kök med matplats som är öppet mot vardagsrummet – men den exakta lösningen är förstås upp till dig. Lösningen är flexibel, lätt att anpassa och en riktig designklassiker. Vill du veta mer om hur man planerar ett öppet kök kan du läsa mer i vår omfattande guide här.

BORDO Arizona beige

44 595:-

Varför ska man välja ett öppet kök?

Framför allt är det väldigt socialt! Du kan småprata med barnen som kan göra läxorna medan du lagar maten. Och du kan hänga med i gästernas samtal medan du skalar potatisen. Du får ett bra flöde i rummet eftersom det inte finns några dörrar eller väggar i vägen. Du kan enkelt hålla koll på barnen framför tv:n och hänga med i diskussionerna. 

Men frånvaron av dörrar gör det samtidigt svårare att dölja stöket i köket när du har gäster, eller att skärma av ljudet från vitvarorna. Förvaringen kan bli knepig, och så kostar det förstås att riva väggarna om du inte redan från början har en öppen yta att jobba med. När det gäller inredningen bör du välja ett uttryck som fungerar tillsammans i både kök och vardagsrum – mer om det kommer längre ner.

Inspiration till öppet kök, bilder och inredningstips

En snabb googling eller Pinterest-sökning kan vara till stor hjälp när du vill ta reda på vad du gillar och vad du inte gillar. Det är en bra idé att ha koll på rummets storlek innan du börjar, sedan kan du få grepp om hur ditt öppna kök skulle kunna se ut. 

-- Kom ihåg

När du väljer designserie ska du också ta ställning till praktiska egenskaper. Prata gärna med en köksinredare, snickare eller arkitekt för att ta reda på om dina idéer kan förverkligas. Att flytta rörinstallationer, riva väggar och flytta fönster är bara några av de utmaningar du kan stöta på, och då är det guld värt att prata med experter som du litar på. 

AVOLIA clay

113 257:-

CIMA light oak

129 044:-

Kviks SamtalsKök® — du gör det till ditt eget.

Magin i vårt SamtalsKök® handlar inte om specifika mått eller kökslösningar, utan om livet och de stunder det består av. Det är de härliga skratten under familjemiddagen, den trygga tystnaden när du tar dig en nattmacka, en gemensam förväntan inför en kaka som gräddas i ugnen och de tysta viskningarna som utbyts över en kopp kvällste. Oavsett om det är ett kök för två eller en bubblande familjecentral, kan alla kök vara ett SamtalsKök®.

Det är era berättelser, era gemensamma erfarenheter och era minnen som väcker det till liv. Så bjud in glädjen, samtalet och gemenskapen – och se hur ditt kök förvandlas till hjärtat i ditt hem, ett genuint SamtalsKök®.

Läs mer om vårt SamtalsKök®

PAVIA pure grey

113 434:-

Inredningstips för öppna kök – vad ska du tänka på?

Nu ska vi prata om zoner. Om du väljer att kombinera kök, matplats och vardagsrum på en stor yta förvandlar du i princip tre rum till ett. Fundera över vilka aktiviteter som kommer att äga rum här och hitta sätt att definiera skillnaden mellan dem samtidigt som du skapar ett harmoniskt öppet kök. Tänk på funktioner: matlagning, måltider och sittplatser. 

CIMA dark oak

121 748:-

Matplats

Här kan du verkligen välja din egen stil på lösningen. Modernt, klassiskt, lantligt – valen är oändliga och helt upp till din personliga smak. Det här blir förmodligen den första zonen som är kopplad till köket, så se till att de fungerar bra ihop. Du kan till exempel välja vackra skåp i mörkt trä, och varför inte satsa på ett matbord i samma färg? Har du valt köksklinker i en sandfärgad nyans? Då kan du välja en varm beige färg till din matplats, eller skaffa några underlägg som matchar handtagen på skåpen. Såna små detaljer kan hjälpa till att skapa ett subtilt men enhetligt uttryck i ditt nya öppna kök.

Vardagsrum

Efter ventilationen är det viktigaste att ta ställning till hur ditt nya öppna kök kommer att kännas. Återigen handlar det om din personliga smak och stil. Tänk på att försöka hitta stilar som kompletterar varandra. Ett helt avskalat och modernt kök kan se lite fel ut bredvid ett vardagsrum med fokus på familjelivet. Så var noga med att välja stilar som ser bra ut tillsammans. En formell matplats kan matcha bättre med ett avskalat modernt kök och ett elegant vardagsrum med fokus på design. 

 

Mattor, belysning och rumsavdelare är några saker du kan använda för att göra vardagsrummet till en del av det öppna köket, men även till ett eget rum. På samma sätt kan golvet här vara till stor hjälp. Visa övergången till vardagsrummet med mattor eller trägolv i motsats till klinkergolvet i köket. 

Green kitchen with a wine refrigerator and a wooden worktop

OMBRA green

99 803:-

Små kök med öppen planlösning 

Kanske låter det här som något man bara kan genomföra på en stor yta? Fel! Mindre kök med öppen planlösning är ett perfekt sätt att optimera ditt utrymme. 

 

Viktiga faktorer:

  • Ventilation, ventilation, ventilation. Investera i en effektiv köksfläkt och se gärna till att ha fönster som är lätta att öppna när du behöver vädra ut efter matlagningen. Ingen vill mysa i soffan efter middagen om matoset fortfarande hänger kvar. 

  • Från golv till tak. Här kan hyllor göra en stor insats för att ta vara på outnyttjade utrymmen – använd dem för att exponera dina finaste saker. Ta en titt på köket från golv till tak och se hur du kan optimera det utrymme du har. 

  • Belysning. Använd hängande taklampor över matplatsen för att särskilja den från resten av rummet. 

  • Färg. Använd komplementfärger och avgränsa de olika zonerna – det gör att de känns större. 

  • Rumsavdelare. Om du har plats kan en fristående hylla hjälpa till att avdela rummet samtidigt som det ändå känns som en väldigt öppen planlösning. 

Vi hoppas att du har fått några nya idéer och tips om vad du ska tänka på när du planerar ditt öppna kök. Det kan ge dig ett attraktivt och socialt utrymme som du kommer att älska under lång tid framöver. Men om du föredrar ett mer uppdelat hem är det här kanske inte rätt typ av kök för dig. Då är det bra att vi kan erbjuda massor av andra alternativ.