Hitta rätta köksön

PRATO black

80 220:-

För många är en köksö själva sinnebilden av SamtalsKöket® – och essensen av drömköket. Om ytan tillåter kan du med en köksö skapa ett öppet kök som inbjuder till social samvaro och upplevelser med familj och vänner. Då blir köket en plats för mer än bara matlagning och måltider.Men hur hittar du rätt köksö för dig och ditt hem? Vi vägleder dig genom de olika saker du behöver ta ställning till och dina olika alternativ, så att du kan få den köksö som passar dig.

Samla familj och vänner runt köksön och skapa extra utrymme för matlagning och förvaring.

Helst vill man slippa komma i vägen för varandra, och ha tillräckligt med plats för att öppna lådor och dörrar. Därför rekommenderar vi minst 90 cm hela vägen runt köksön. Och om möjligt är det bra om det blir upp till 110 cm.

Placerar du en köksö på en för liten yta riskerar du att den stör arbetsflödet och hindrar rörelsefriheten i köket. Och blir köksön för stor, kan det göra så att köket upplevs som mindre än det egentligen är.

Vad tänker du använda köksön till?

För att göra köket mer praktiskt och funktionellt, vackert och elegant – eller kanske både och? Ska den innehålla en diskho? En häll? En diskmaskin? Behöver du sittplatser så att ni kan sitta runt köksön?

Det är viktigt att bestämma vilka funktioner din nya köksö ska ha – utöver att erbjuda mer arbetsyta och förvaring. Om det i första hand ska användas som samlingsplats för familj och vänner behöver man inte nödvändigtvis installera en diskho eller häll i köksön. Men om du vill att köksön ska bli en förlängning av själva köket, är det en bra idé att flytta diskhon eller hällen – eller bägge delar – till köksön.

VEDA Touch pure grey dark oak

140 507:-

Glöm inte ventilationen

En köksfläkt är ett måste för att avlägsna matos och ånga från köket. Så fundera på vilken modell som är bäst för dig när du planerar din köksö. I dag finns det många hällar som har inbyggd fläkt. Din köksexpert kan visa dig alla alternativ och hjälper dig ta reda på vilken köksfläkt som passar just din köksvision.

Var ska diskhon placeras?

Din köksö kan rymma hällen eller diskbänken – eller bägge två om det finns plats för det. Då får du massor av arbetsyta och även uppsikt över resten av rummet. Det gör att du kan kombinera matlagning med social samvaro.

Men kom ihåg att det blir extra kostnader om du behöver flytta sånt som vatten-, avlopps- och elinstallationer. Om ditt befintliga kök inte har någon köksö med vatten och/eller el, behöver du hjälp av ett proffs som hjälper dig att flytta dessa. Så glöm inte att ta med detta i din budget. Och om din budget inte räcker så långt kan du använda köksön enbart för sociala aktiviteter. 

White kitchen worktop with cakes cups

Utrymmet runt hällen – här rekommenderar vi minst 40 cm på bägge sidor. Du behöver plats för dina matredskap och kanske för olivoljor och kryddor, så se till att ytan inte blir för snålt tilltagen. 

Väljer du att placera diskhon i din köksö, bör du också se till att ha diskmaskinen nära intill. På så sätt kan du skölja disken och direkt ställa in den i diskmaskinen i ett naturligt flöde. Se även till att ha gott om arbetsyta runt diskhon. 

 

Gör matlagningen till en social aktivitet

Medan du skalar potatis kan barnen sitta på en pall och göra sina läxor och berätta om sin dag. Eller så kanske du steker biffarna medan dina gäster sitter med ett glas vin och berättar om sin senaste semester – och inspirerar dig till din nästa resa. Kanske behöver du en plats för en snabb lunch de dagar du jobbar hemifrån?

Låter det här som något för dig? Då kan en köksö med sittplatser vara rätt lösning. Här kan du välja en något högre bardisk eller en bänkskiva som sträcker sig utanför kanterna.

Fundera på om du vill kunna umgås här med familj och vänner runt en snabb måltid och hur många sittplatser du faktiskt behöver.

Vitt kök med köksö och en arbetsbänk av massivt trä

MANO white

147 442:-

Kviks SamtalsKök® — du gör det till ditt eget.

Magin i vårt SamtalsKök® handlar inte om specifika mått eller kökslösningar, utan om livet och de stunder det består av. Det är de härliga skratten under familjemiddagen, den trygga tystnaden när du tar dig en nattmacka, en gemensam förväntan inför en kaka som gräddas i ugnen och de tysta viskningarna som utbyts över en kopp kvällste. Oavsett om det är ett kök för två eller en bubblande familjecentral, kan alla kök vara ett SamtalsKök®.

Det är era berättelser, era gemensamma erfarenheter och era minnen som väcker det till liv. Så bjud in glädjen, samtalet och gemenskapen – och se hur ditt kök förvandlas till hjärtat i ditt hem, ett genuint SamtalsKök®.

Läs mer om vårt SamtalsKök®

AVOLIA clay

113 257:-

Boka ett möte.

Vi vet att ett nytt kök, badrum eller garderob är ett stort projekt. Och vi vill gärna ha tid att lära oss allt om ditt projekt och besvara alla dina frågor. Därför uppmanar vi dig att boka ett möte med oss, så att vi kan se till att vi har gott om tid bara för dig. De här mötena är gratis och helt oförpliktande – och en bra idé oavsett var du befinner dig i ditt projekt.

Alla våra kök kan kombineras med en köksö

Designserier