Hur hittar du inspiration till ditt nya kök?

Att renovera ett kök eller bygga ett kök från grunden är ett stort beslut, det går inte att komma undan. Ibland är det svåraste att veta var man ska börja någonstans. Vi har en riktigt ingående och praktisk guide här. Men vad kan du göra när du bara behöver lite inspiration?

Ibland är det allra svåraste att ta reda på vad man faktiskt vill ha. Här går vi igenom några av de saker du bör ta ställning till när dina drömmar om ditt nya kök börjar ta form. Alla projekt måste börja någonstans. Och när det gäller ett nytt kök kan en mix av dina köksdrömmar och praktiska överväganden ge ett optimalt resultat i det långa loppet.

Vad behöver du i ditt kök?

Nästa gång du fixar en snabb lunch, en större middagsbjudning eller helt enkelt kommer hem från jobbet och lägger väskan på köksbänken – fundera då på vad du egentligen saknar i ditt kök. Brukar du irra omkring och leta efter någonstans att ställa skålen du håller i? Eller har du lessnat på att kokböckerna inte får plats på hyllan? Kanske är du nöjd med utrymmet, men känner dig helt uppgiven när du tittar på dina slitna gamla skåp?

Funder över hur dina behov ser ut, om de tillgodoses, och om inte ... vad skulle lösa problemet? Det gäller både matlagning och förvaring, men även själva livet som pågår i köket.

PRATO black

80 220:-

Är det ett renodlat kök du behöver – eller vill du även ha plats för en läxhörna, kanske ett litet hemmakontor eller ett större bord som gör det lättare för er att umgås i köket? Dina behov, dina önskemål och dina drömmar är det som i slutändan avgör vilken typ av kök du ska välja och förstås hur det ska inredas.

Rummets storlek och fasta installationer (som vatten, avlopp och eluttag) ger dig dock några självklara begränsningar. I ett mindre kök i en lägenhet bör du försöka utnyttja utrymmet maximalt, tänk skåp från golv till tak och smart inredning i skåp och lådor. I ett stort kök bör du fundera på hur de olika delarna fungerar tillsammans för att optimera rörelseutrymmet och arbetsflödet i rummet.

Tips från Kvik: Utgå ifrån det kök du har. Föreställ dig sedan vad du vill behålla och vad du vill förändra.

Vilken roll spelar köket i din vardag och hur du använder det?

Vad fungerar bra och vad skulle du vill ändra på och göra bättre?

CIMA light oak

129 044:-

CIMA light oak

Svart kök med köksö och färgade svarta fronter

MANO dark grey

137 309:-

MANO dark grey

Vitt rustikt kök med inbyggd ugn och vita fronter

MANO white

Samla inspiration och idéer

Kartlägg marknaden noggrant innan du bestämmer dig för ett nytt kök. Skaffa dig en bra överblick över vad som finns, inte bara för att få en uppfattning om vad du vill ha utan även för att slippa bli besviken över att upptäcka något du vill ha när det redan är för sent!

Besök olika kökstillverkare, prata med experter och hämta deras kataloger för att få ett intryck av alla typer av inredning, design och material. Läs bloggar, tidningar och kolla in sociala medier för att få koll på olika trender, hämta inspiration och se vad du gillar och inte gillar. Kolla också in hashtaggar som #köksinspiration #kvikkök #köksdrömmar på Instagram. Där hittar du tusentals bilder från Kvik-kunder som har skaffat sitt drömkök. Hitta det du verkligen går igång på – och det som du inte alls gillar – så kan du börja ringa in det kök du faktiskt vill ha. Ett annat bra ställe att börja på är vår Pinterest-sida där du hittar massor av inspiration.

Börja med en planskiss

Har du fått bättre grepp om hur du faktiskt använder ditt kök och skaffat lite inspiration? Då är det dags att visualisera dina drömmar inom den yta du har.

Här kan våra köksexperter hjälpa dig. Tillsammans tar ni fram en 3D-ritning som ger dig en bild av hur ditt färdiga kök faktiskt kommer att se ut! Det gör det mycket lättare för dig att se hur olika kök kommer att se ut i ditt utrymme, så att du kan testa vilka stilar som fungerar eller inte och få hjälp att ta ställning till den lösning du har tänkt dig.

Bestäm om ditt kök ska vara ett eget separat rum eller om du vill ha en öppen kökslösning mot vardagsrummet – eller kanske vårt klassiska SamtalsKök®.

Om ditt kök hänger ihop med ett annat rum kan du kolla in våra XL-skåp som ger dig 15 procent mer förvaringsutrymme än vanliga köksskåp. Våra XXL-skåp är ännu större, fast det märks nästan inte. 

Kviks SamtalsKök® — du gör det till ditt eget.

Magin i vårt SamtalsKök® handlar inte om specifika mått eller kökslösningar, utan om livet och de stunder det består av. Det är de härliga skratten under familjemiddagen, den trygga tystnaden när du tar dig en nattmacka, en gemensam förväntan inför en kaka som gräddas i ugnen och de tysta viskningarna som utbyts över en kopp kvällste. Oavsett om det är ett kök för två eller en bubblande familjecentral, kan alla kök vara ett SamtalsKök®.

Det är era berättelser, era gemensamma erfarenheter och era minnen som väcker det till liv. Så bjud in glädjen, samtalet och gemenskapen – och se hur ditt kök förvandlas till hjärtat i ditt hem, ett genuint SamtalsKök®.

Läs mer om vårt SamtalsKök®

PAVIA pure grey

113 434:-

VEDA TOUCH green

VEDA white

Prioritera bra funktioner

När du börjar få koll på vilket kök du vill ha är det dags att fokusera på köksinredningen och olika funktioner. Allt det här måste anpassas efter de behov som du har kartlagt, för det är du och din familj som varje dag ska använda det här köket.

Vem är det som ska använda köket? Är det bara du och andra vuxna personer? Eller har du barn som vill hjälpa till i köket? Men som du inte vill ska kunna komma åt finporslinet? Vill du att dina barn enkelt ska kunna nå sina egna koppar och skålar? Har du ett par stora hundar som kanske kan sträcka sig lite högre än du trodde – då är en högre bänkskiva kanske en bra idé? Till sist, hur stort behöver köket vara? Se till att det finns tillräckligt med plats för alla i familjen!

Exempel på köksserier

Designserier