Guide – U-formade kök

Ett U-format kök har skåp och bänkskivor på alla tre sidor (och en öppen sida där man går in) – tänk dig en hästskoform. Det är en bra lösning som passar både större och mindre kök.

Vilka är fördelarna?

Kanske har du hört talas om arbetstriangeln i köket? Det U-formade köket är ett perfekt exempel på en välfungerande arbetstriangel. Den innebär att kylen, ugnen/hällen och diskbänken finns inom räckhåll, vilket är exakt vad du får med den här kökslösningen. Och det är en fördel som gör matlagningen trevligare. 

 

Kökslösningen och de generösa arbetsytorna gör det också enkelt för två eller fler personer att jobba sida vid sida utan att störa varandra för mycket. Generellt sett är det här ett väldigt användarvänligt kök med skåp och förvaringsutrymme som kompletterar arbetsytorna. 

Vad ska man tänka på?

Storleken på rummet kan ändra känslan i det här köket. Är golvytan för stor kan arbetstriangeln bli allt för stor, vilket innebär en nackdel. Och om golvytan är för liten, kan det kännas för trångt.

 

Det är också värt att tänka på hur du optimerar utrymmet i de två nedre hörnskåpen – de kan vara svåra att komma åt. Här rekommenderar vi en hörnskåpskarusell som hjälper dig att utnyttja utrymmet på bästa sätt. 

Kan man anpassa ett U-format kök?

Absolut. Det är faktiskt enkelt att anpassa. Den vanligaste ändringen är att man lägger till en barbänk. Den ger dig, utöver extra förvaring och mer arbetsyta, dessutom en trevlig plats för snabba måltider. Har du stora fönster kan de vara bra att använda som ett blickfång i änden av köket. De gör att du kan titta ut medan du diskar och de släpper in massor av naturligt ljus. Möjligheterna är närmast oändliga! Kolla in vår Instagram för att se hur andra har gjort för att få ett unikt U-format kök.

Kolla in vår Instagram

Så maximerar du utrymmet

Om ditt U-formade kök är mindre i storleken kan du överväga att lägga till extra hyllor samt hänga upp dina grytor och kastruller högre upp på väggen, eller kanske i taket – snyggt!  

Knepiga hörn kan förvandlas till miniskafferier – se till att utnyttja utrymmet hela vägen upp till tak. Köp en kökspall så att du enkelt kommer åt de mer svåråtkomliga delarna av ditt kök.

En köksö ger dig inte bara extra arbetsyta (och ett perfekt ställe för trevliga samtal), utan kan även användas till förvaring. Praktiska hyllor kan rymma skrymmande köksartiklar som du vill ha inom räckhåll, men inte alltid ha framme.