Granit

Vill du ha ljust och polerat eller mörkt och matt? Granit finns med många olika uttryck och hos Kvik kan du få en snygg granitbänkskiva till ditt kök oavsett om du gillar ljus eller svart granit. Se utbudet längre ned på sidan. Granit är format av naturen och är ett vackert och slitstarkt material. De naturliga färgstrukturerna ger alla bänkskivor ett eget uttryck som sätter en personlig prägel med attityd på hela köket. Med granit får du en stabil bänkskiva som kommer att skänka dig stor glädje i många år framöver.
Vitt rustikt kök med inbyggd ugn och vita fronter

Vad är granit?

Granit är ett naturmaterial som har unika färger och mönster. Det utvinns ur jordskorpan, där det skärs ut i stora block som sedan anpassas till bänkskivor. Därefter kantslipas och ytbehandlas den råa bänkskivan och kan sedan anpassas med detaljer och avslut. Eftersom granit är ett naturmaterial kan du räkna med att få en bänkskiva med ett helt eget utseende eftersom mönstren i stenen är skapta av naturen och unika för just din bänkskiva.

Fördelar med granitbänkskivan

  • Robust och slitstark
  • Rått, organiskt uttryck
  • Håller i årtionden

Rengöring av granit

En bänkskiva i granit är enkel att underhålla – allt du behöver göra är att torka bänkskivan med en urvriden trasa en gång om dagen så att du undviker fläckar från vätska eller matrester. Om smutsen inte går att få bort med vatten och en trasa tål granit även tuffare rengöringsprodukter så länge de inte är för sura (lågt ph-värde) eller innehåller blekmedel.

Även om granit är ett mycket robust material bör du använda en skärbräda när du skär grönsaker och liknande. Annars kan du skada dina knivar och bänkskivan kommer att förlora sin glans samtidigt som risken för fläckar ökar.
Granit är mycket värmetåligt men vi rekommenderar att du använder grytunderlägg till varma fat så att du kan vara säker på att bänkskivan inte tar skada av faten och grytornas grova botten.

För att undvika att bänkskivan suger upp vätska och får fläckar bör du impregnera din bänkskiva. Om du har en ljus bänkskiva räcker det att impregnera den en gång om året. Mörka bänkskivor behöver bara behandlas vartannat år.

Köksrengöring