Designguide – små kök

Hur kan du utnyttja ditt kök optimalt när ytan är begränsad? Ett litet kök behöver inte nödvändigtvis betyda trånga och överfyllda skåp och lådor – och några får kvadratmeter behöver inte heller betyda att du måste nöja dig med en liten kokvrå. Det finns mycket du kan göra för att skapa plats för allt porslin och alla köksmaskiner i ett litet kök. Här hittar du tips om hur du kan göra det mesta av ett litet kök.

Ett bra kök är ett kök som matchar dina personliga önskemål och behov. Vi har alla väldigt olika åsikter om vad våra kök ska klara – och det gäller både praktiskt och estetiskt. Det är därför viktigt att du noga tänker igenom vilka önskemål du har på ditt nya kök och om de är möjliga att genomföra på den yta du har. Kanske behöver du extra plats på bänkskivan för att hacka, skära och förbereda dina råvaror? Eller sparar du hellre in på det utrymmet för att få plats med en liten matplats? Kort sagt handlar det om vad som är viktigt för dig i ditt nya kök.

5 saker att tänka på

1. Vad gillar/ogillar du i ditt nuvarande kök

2. Ska köket anpassas enbart efter dina behov? Eller är ni flera som använder köket?

3. Ska köket innehålla en matplats? Eller vill du hellre ha en extra bänkskiva?

4. Vilken stil vill du att ditt kök ska ha? Och matchar den stilen resten av bostaden?

5. Är dina drömmar genomförbara när det gäller utrymme och budget?

Använd färg för att skapa rymd

När din köksyta är begränsad kan du använda färg för att skapa rymd i rummet. Det finns mycket du kan göra för att ge illusionen av att rummet är större än det egentligen är.

Fundera på vilka färger du ska välja när du inreder ditt nya kök. Om köket är litet kan det vara frestande att enbart välja ljusa och vita färger. Men genom att använda både mörka och ljusa nyanser lyfter du fram de ljusa delarna och skapar dynamik.

Ta vara på utrymmet på ett smart sätt

Drömmer du om ett socialt kök, men tror att ytan är för liten? Kviks SamtalsKök är inte bara för stora bostäder. Om ditt kök exempelvis är en förlängning av vardagsrummet kan ett SamtalsKök vara en uppenbar lösning. Då kan du samtidigt umgås och småprata med familj och vänner medan du tillagar middagsmaten.