Organisera din förvaring – och låt köket briljera

Du har säkert upplevt den någon gång – den där härliga känslan att stå i ett kök där allt är så välorganiserat att köket nästan uppmanar dig att börja laga den där goda middagen – på mindre än tio minuter.

En del av detta kommer naturligt med dansk design eftersom den alltid fokuserar på funktionalitet och integrerade lösningar exakt där du behöver dem.

När du ska planera ditt drömkök behöver du också organisera det efter storleken på din familj, era aktiviteter i köket samt rummets form. 

Självklart kan du alltid få hjälp av en av våra Kvik-experter. Men för att komma igång med funderingarna kan vi ta en titt på huvudprinciperna och kanske lite grundläggande köksvetenskap och köksorganisation.

Utgå ifrån de 5 arbetszonerna

Det är förvånansvärt enkelt att hitta inspiration till se hur köket ska se ut när du planerar ditt projekt i Kvik-butikens utställning – men vi föreslår också att du tar del av lite vetenskapliga fakta. Vi genomförde en vetenskaplig studie baserad på 500 familjer där vi kartlade deras rörelser och aktiviteter i köket. Huvudresultatet är de 5 arbetszonerna som vi verkligen rekommenderar att du läser om. Du får tips om massor av intressanta detaljer om de olika delar som behövs i ett välorganiserat kök. Men här är en snabb sammanfattning:

Så organiserar du bäst

Alla kök – stora som små – är fyllda av liv och arbete. Socialt umgänge av olika slag och framför allt en viss typ av arbete, nämligen köksarbete. Det sociala umgänget har en tendens att sprida ut sig överallt, medan köksarbetet är en process som omfattar fem olika steg. I ett vanligt kök kan detta skapa stress vid frukost, lunch och middag – men i ett välorganiserat kök balanseras de båda delarna genom att man har fem specifika arbetsstationer eller zoner för de olika stegen. Arbetszonerna är inte i vägen för varandra och resultatet – till exempel middagen – kan säkerställas medan resten av rummet kan frigöras till socialt umgänge. Och det här är det sociala köket i ett nötskal.

Skapa hållbara vanor –

– medan din köksplanering fortfarande är ny

Med ditt nya Kvik-kök har du en unik möjlighet att organisera din avfallshantering med exakt den prioritet den behöver, så att källsorteringen och avfallshanteringen blir både lätthanterlig och problemfri – så att du kan leva upp till hållbarhetsambitionerna i ditt lokalområde.

Sortera är bra för alla

Var och en av de fem arbetsprocesserna i köket kan ge upphov till avfall – och källsorteringen är bara effektiv om den är enkel. Så vi föreslår en källsorteringslösning som både är utrustad för olika typer av avfall och placeras så att den är lättillgänglig för alla – kanske mellan diskhon/diskbänken och arbetsytan på bänkskivan.

Du kan se Kviks alla avfallssystem här – ännu mer inspiration hittar du i vår källsorteringsguide för köket. 

– med system för att säga hej då på ett bra sätt.

Källsortera som ett proffs

… innebär att du har optimalt med plats för varje avfallstyp. Kviks modulära avfallssystem gör att du kan organisera din låda som en återvinningsstation.

ReCollector – integrerat och diskret

... och ett elegant sätt att eskortera ditt avfall hela vägen till soptunnan.

Särskilt skåp för avfall

Avfallssystemet kan integreras i diskbänksskåpet eller ha ett helt eget skåp – beroende på vad som passar dina behov bäst.

Att organisera är att ge varje sak en egen plats

Det har betydelse var du förvarar dina saker eftersom du vill ha dem nära de funktioner du använder dem till. Men hur du förvarar dem har också betydelse – hur förvaringen ser ut och hur tilltalande den är för ögonen varje gång du sträcker dig efter ett köksredskap. Välj skåp som du och din familj gillar och som är inbjudande att öppna, så blir de på ett naturligt sätt en vacker del av din vardag.

”Udda förvaring” – som ger dig ett modernt hem

Ordet skafferi kan låta lite gammaldags – men även moderna familjer har många saker och matvaror som inte är lämpliga för normala förvaringskategorier: Varken för kylen eller frysen, inte heller på kryddhyllan eller i ett skåp. Ett skafferi är en bra och rymlig lösning och går att bygga i flera av våra köksserier – med hjälp av en av våra Kvik-experter. 

Håll torrvarorna torra och kryddorna nära

Organisera köket så att det matchar din livsstil. Och den kan förstås se olika ut, det här tandemutdragssystemet är ett exempel på hur vi kan uppgradera din ”arbetszon för matlagning” med en arsenal av smaker.

Så när receptet säger ”krydda efter behag” – behöver du inte nöja dig med salt och peppar. Välj bland alla dina favoritkryddor och smaksättare för att sedan enkelt ställa tillbaka dem på rätt plats.

XXL hjälper dig att organisera för framtiden

En sak är säker – ditt hushåll kommer att förändras under ditt nya köks hela livslängd. Och eftersom det är omöjligt att förutspå den förändringen behöver din förvaringsstrategi vara förberedd.

Organisera ditt kök för de kommande 20 åren

Förvaring får en helt ny dimension om du väljer XXL till ditt nya kök. Du kan ha lådor som är så rymliga att de har plats för invändiga lådor – så det är verkligen din fantasi och dina framtida familjebehov som sätter gränserna för vad du kan använda dem till. Läs mer om XXL här.

Förvaring i köket – en bortglömd konst

En smart plan för köksförvaring kan resultera i flera frågor

  • Långsiktiga kontra kortsiktiga förvaringsbehov
  • Torrvaror kontra färskvaror
  • Grytor och kastruller kontra take away eller mikro

There are no rules of what a family your size will be storing in the kitchen - but clearly it depends on the cooking habits and kitchen dreams you have. Some food styles depend heavily on fresh, perhaps organic produce, others need to store a month of rices or grains. Some families shop big and keep stock, others follow today's inspiration.

Storing vs storing away

You can be sure, that with a Kvik kitchen, every cubic centimetre that is not used for appliances can be used for storing. But in general, the kitchen is too busy a place to store supplies away long term. Your stored items should be available to you in an instant. The days of forgotten pots in the back of old cabinets should be long gone

We suggest, you plan by looking at your preferences of today, but think a head. For this reason, Kvik kitchens are spacious and modular on the inside to meet your future needs. 

Varje litet hörn kan användas till förvaring

Frigör den vertikala potentialen

och håll den fri från matos

Håll förvaringen relevant

– låt även det knepigaste hörnet hjälpa till med middagen

Håll förvaringen tillgänglig

Du behöver verkligen inga hyllor på väggarna

Optimera lådförvaringen

... genom att välja den lådinredning som passar dig i dag – och organisera om den nästa år!

Lådor