Hållbarhet

— 3 tips att tänka på när du köper ett kök

Green kitchen with integrated handles and a wooden worktop

OMBRA green

99 803:-

Vissa beslut gällande ditt nya kök har större påverkan på vår planet än andra. Som en del av vår hållbarhetsresa har vi tagit fram en komplett livscykelstudie av ett kök. Vi har delat med oss av våra lärdomar och ger dig tre viktiga sätt att påverka ditt val av kök, baserat på fakta och välgrundade val.

Vi vill alla göra vad vi kan för att minska våra utsläpp. Det är definitivt en topprioritet för oss. Som en del av vår resa vill vi göra det enklare för dig som kund att tänka hållbarhet i ditt kök.

Ett kök är en långsiktig investering och en produkt med lång livslängd, så det är en bra plats att försöka fatta mer hållbara beslut. När allt kommer omkring, var tillbringar vi mer tid än i våra kök?

Vi gjorde en studie om ett köks livscykel och som en del av den beräknade vi den CO2-påverkan som ett kök har under en 15-årig livstid. Vi lärde oss att man kan fatta några relativt enkla beslut som kan ha stor inverkan.

1. Välj energieffektiva vitvaror

Väljer du vitvaror i den bästa energiklassen så sparar du stora mängder koldioxid under kökets livstid.  

KVIK-TIPS

Visste du att Kvik erbjuder ett brett sortiment av energieffektiva vitvaror från välkända varumärken till överraskande låga priser?

Vitt kök med en massiv träbänkskiva och inbyggda vitvaror

2. Välj trä

Bara genom att välja rätt bänkskiva kan du göra stor skillnad. Laminat eller massivt trä är de mest hållbara valen. En bänkskiva i laminat har ett 6,5 gånger lägre koldioxidavtryck per kvadratmeter jämfört med en bänkskiva i komposit.*

KVIK-TIPS

Vi har mer än 30 olika alternativ i laminat och massivt trä som alla gjorda av certifierat trä, inklusive en variant i 2 cm massiv ek med en behandling som gör att den kräver minimalt med underhåll. 

Ta en närmare titt på våra bänkskivor

3. Välj återvunnet

Välj ett kök som tillverkats med så mycket återvunnet material som möjligt för att minska koldioxidavtrycket. Återvunnet material kan vara spånskivan eller MDF-skivan på insidan, eller återvunna PET-fronter på utsidan.

KVIK-TIPS

Visste du att vi hela tiden utvecklar nya sätt att använda återvunna material? Till exempel är alla våra foliefronter gjorda av återvunna PET-flaskor. Till varje 60 cm front återvinner vi 40 PET-flaskor. Vi har också investerat i en förbränningsanläggning som omvandlar vårt träavfall till värme – vilket avsevärt har minskat vårt koldioxidavtryck.

Ta en titta på våra danska designkök

Vill du veta mer?

— Prata med våra experter

-- och hitta den bästa hållbara lösningen för ditt projekt

— Läs mer om våra hållbarhetsmål

-- läs om det vi gjort hittills och om våra planer och ambitioner för den närmaste framtiden.