3 tips på hur du återvinner ditt kök på ett hållbart sätt

Vitt rustikt kök med inbyggd ugn och vita fronter
När det verkligen är dags att skaffa ett nytt kök är det viktigt att göra sig av med det gamla så ansvarsfullt som möjligt. Här är tre sätt att återvinna ditt gamla köket på ett ansvarsfullt sätt.

Att återvinna ditt gamla kök är ett fantastiskt sätt att fullända dess livscykel. Om det görs på det rätt kan en del av det kanske hamna i ditt nya kök, eftersom vi använder återvunnet material i alla våra kök. 

1. Sälj eller skänk bort ditt gamla kök

Använd din lokala app för försäljning av begagnade saker. Ta fina bilder av ditt gamla kök och lägg ut det till försäljning eller skänk bort det. Det kan säljas i sin helhet eller i mindre delar, som skåp, bänkskivor och vitvaror. Att ge ditt kök ett andra liv i någon annans hem är mer hållbart än att kassera det.

Om inte hela köket kan återanvändas av någon så kanske delar av det kan? Fungerande vitvaror som inte är äldre än 10 år kan skänkas bort. Skåp, handtag, diskhoar, blandare och bänkskivor kan fortfarande komma till stor nytta. Montera ner det i delar så att flera personer kan använda det som de behöver.

2. Återanvänd ditt gamla kök

Hitta en annan användning för dina gamla köksskåp i en tvättstuga, verkstad eller garageutrymme, där du har behov av förvaring. Allt du behöver göra är att försiktigt montera ner det gamla köket och flytta det till ett nytt utrymme eller utrymmen där det kan fortsätta användas. Vi har skapat en Pinterest-board med idéer för hur du kan återanvända ditt gamla kök.

Kolla in Pinterest-anslagstavlan.

3. Ta isär köket och återvinn det

Ett genomsnittligt kök består av 150 olika delar, men de kan i princip delas in i några få kategorier för återvinning. Att veta vilka de är och hur man monterar ner sitt gamla kök gör det lättare att återvinna det. Varje kommun har olika regler för återvinning, så var noga med att kontrollera vad som gäller i din kommun.

Generellt kan ett kök delas upp i följande kategorier:

Metall

Gångjärn, handtag och liknande ska avlägsnas och återvinnas som metall.

Spånskiva

Beroende på var du bor kan skåp och fronter av spånskivor  återvinnas och ofta bli nya kök igen.

Trä

Bänkskivor i trä kan återvinnas till en mängd olika produkter – från byggmaterial till marktäckning i trädgården till massa för pappersproduktion och uppvärmning.

Sten eller granit

Bänkskivor av sten eller granit kan återvinnas till andra föremål för hemmet, eller krossas och få ett andra liv som dekorationsgrus.

Plast

Kom ihåg att separera eventuella plastbeslag eller plastdelar och återvinna dem separat enligt reglerna i din kommun.

VEDA light oak

81 155:-

Vill du veta mer?

— Prata med våra experter

-- och hitta den mest hållbara lösningen för ditt projekt.

— Läs mer om hur vi blev koldioxidpositiva

-- läs om vad vi har gjort hittills och vad som kommer härnäst.