3 tips om hur du köper ett hållbart kök

Green kitchen with integrated handles and a wooden worktop
Vissa beslut gällande ditt nya kök har större påverkan på vår planet än andra. Som en del av vår hållbarhetsresa har vi tagit fram en komplett livscykelstudie av ett kök. Vi vill gärna dela med oss av det vi lärt oss och tipsar därför om tre saker du kan göra för att se till att ditt nya kök är hållbart.

Vi vill alla leva mer hållbart. Det är definitivt högsta prioritet för oss. Som en del av vår resa vill vi göra det lättare för dig som kund att tänka in hållbarhet i ditt kök.

 

Ett kök är en långsiktig investering och en långvarig produkt, därför är det en bra plats för göra en insats för en mer hållbar livsstil. För ärligt talat är det nog i köket vi tillbringar den mesta tiden i våra hem. 

 

Vi gjorde en livscykelstudie för ett kök, och som en del av den beräknade vi det koldioxidavtryck ett kök har under en livslängd på 20 år. Det vi lärde oss är att man kan göra några relativt enkla val som kan göra stor skillnad.

1. Välj energieffektiva vitvaror

Väljer du vitvaror i den bästa energiklassen så sparar du stora mängder koldioxid under kökets livstid.  

KVIK-TIPS

Visste du att Kvik erbjuder ett brett sortiment av energieffektiva vitvaror från välkända varumärken till överraskande låga priser?

Vitt kök med en massiv träbänkskiva och inbyggda vitvaror

2. Välj trä

Bara genom att välja rätt bänkskiva kan du göra stor skillnad. Laminat eller massivt trä är de mest hållbara valen. En bänkskiva i laminat har ett 6,5 gånger lägre koldioxidavtryck per kvadratmeter jämfört med en bänkskiva i komposit.*

KVIK-TIPS

Vi har mer än 30 olika alternativ i laminat och massivt trä som alla gjorda av certifierat trä, inklusive en variant i 2 cm massiv ek med en behandling som gör att den kräver minimalt med underhåll. 

Ta en närmare titt på våra bänkskivor

3. Välj återvunnet

Välj ett kök som tillverkats med så mycket återvunnet material som möjligt för att minska koldioxidavtrycket. Återvunnet material kan vara spånskivan eller MDF-skivan på insidan, eller återvunna PET-fronter på utsidan.

KVIK-TIPS

Visste du att vi hela tiden utvecklar nya sätt att använda återvunna material? Till exempel är alla våra foliefronter gjorda av återvunna PET-flaskor. Till varje 60 cm front återvinner vi 40 PET-flaskor. Vi har också investerat i en förbränningsanläggning som omvandlar vårt träavfall till värme – vilket avsevärt har minskat vårt koldioxidavtryck.

Ta en titta på våra danska designkök

Vill du veta mer?

— Prata med våra experter

-- och hitta den bästa hållbara lösningen för ditt projekt

— Läs mer om våra hållbarhetsmål

-- läs om det vi gjort hittills och om våra planer och ambitioner för den närmaste framtiden.