Så väljer du rätt bänkskiva

Att välja bänkskiva är ett av de viktigaste och kanske också svåraste besluten när man ska köpa ett nytt kök. Anledningarna är flera – bänkskivan har stor påverkan på kökets design och uttryck och inte minst på det totala priset. Dessutom är bänkskivan den del av köket som ska klara vardagens påfrestningar och kunna användas för många olika uppgifter varje dag.Är du osäker på vilken bänkskiva som passar dina behov och ditt kök? I den här guiden kan du läsa om vad du ska tänka på innan du väljer bänkskiva.

För att kunna välja en bänkskiva som lever upp till dina behov och ditt sätt att använda den, är det viktigt att först ta ställning till vad du förväntar dig av den. Fundera på de här viktiga frågorna som har betydelse för både materialval och design:

  • Hur mycket tid vill du ägna åt rengöring och regelbundet underhåll?
  • Bör bänkskivan vara särskilt tålig mot fingeravtryck och repor – och ska den kunna klara hög värme?
  • Jobbar du ofta med livsmedel som kan ge upphov till fläckar?

Vad är viktigast – design eller funktion?

Många tycker designen är viktigast och kanske har en tendens att sänka kraven på användning och funktion. Bänkskivans design har stor betydelse för kökets övergripande utseende – och det är lättare att förhålla sig till hur bänkskivan ser ut här och nu, än till hur den kan se ut efter 5–10 års intensiv användning.

Tack och lov finns det massor av bänkskivor som ser fantastiska ut och också är slitstarka och uppfyller alla behov i köket. Men ibland kan det bli nödvändigt att kompromissa när man måste ta hänsyn till både design, funktion och pris.

Utforska våra bänkskivor

Dags att prata design

Bänkskivan kan ha en avgörande påverkan på kökets allmänna uttryck. Då är det bra att du har flera olika alternativ för att skapa den look du vill ha. Material och ytstruktur kan till exempel spela en stor roll, och färgen bidrar förstås också till att definiera den köksdesign du väljer.

En annan viktig designfaktor är bänkskivans tjocklek och montering. Bestäm om du vill ha en tjock och distinkt bänkskiva – eller en tunn variant som till och med kan monteras så att den nästan ser ut att sväva ovanför bänkskåpen.

Dags att prata funktion

Din bänkskiva i köket kommer att utsättas för en hel del påfrestningar under de kommande åren. Ditt val av bänkskiva bör inte enbart basera sig på hur den ser ut. Du behöver också ta hänsyn till hur bänkskivan ska användas varje dag – därför behöver den vara slitstark, hygienisk samt lätt att hålla ren och underhålla. Dessutom behöver den klara både värme och spill. 

Vad kommer du att utsätta din bänkskiva för?

Vilka är det som ska använda köket varje dag och hur kommer de att använda det? Köket måste finnas där för dig i din vardag. Det innebär att det ska vara lätt att hålla rent och inte kräva något avancerat underhåll. 

Har du barn? Då kanske de vill hjälpa till när du lagar mat. Därför är det bra om bänkskivan fungera för både dig och barnen. Ett bra tips är att välja en bänkskiva med strukturerad yta eftersom fingeravtryck och repor då blir mindre synliga.

Vilken bänkskiva är rätt för dig?

Se alla våra bänkskivor här
— Bänkskiva -- för varma grytor och kastruller.

Det mest värmetåliga materialet i vårt sortiment är keramik. I allmänhet rekommenderar vi dock alltid att du använder grytunderlägg till varma föremål, även om keramik är tåligare än andra material.

— Bänkskiva -- underhållsfri.

Vill du ha en bänkskiva som är väldigt lättskött? Då rekommenderar vi laminat, kompakt laminat, Kvik Core, keramik, komposit eller stål. Det ger dig ett tämligen brett utbud att välja bland.

— Bänkskiva -- budgetvarianten.

Har du en tajt budget? Välj en bänkskiva i laminat. Den ger dig bra valuta för pengarna – samtidigt som den är slitstark och lätt att hålla ren. Samtidigt kan du välja bland en uppsjö av spännande färger och texturer.

Boka ett möte.

Vi vet att ett nytt kök, badrum eller garderob är ett stort projekt. Och vi vill gärna ha tid att lära oss allt om ditt projekt och besvara alla dina frågor. Därför uppmanar vi dig att boka ett möte med oss, så att vi kan se till att vi har gott om tid bara för dig. De här mötena är gratis och helt oförpliktande – och en bra idé oavsett var du befinner dig i ditt projekt.

Bänkskivor i trä

Bänkskivor i trä

Vi erbjuder flera olika bänkskivor i trä. Naturmaterial är unika och ändrar ofta att utseende med tiden. Samtidigt kräver de vanligtvis lite mer skötsel och underhåll än andra material.

Regelbunden behandling med olja

Med regelbunden oljebehandling kan en bänkskiva i trä hålla sig fin under många år. Tänk på att vatten och olja kan lämna märken på bänkskivan om den inte torkas av och rengörs regelbundet. Var särskilt noga med diskhon och hällen. Och låt aldrig fuktiga disktrasor eller kökshanddukar bli liggande på en bänkskiva i trä.

Kolla in våra Kvik Care oljor och rengöringsprodukter

Bänkskivor i trä

Oavsett hur försiktigt du behandlar din bänkskiva i trä brukar den ändå med tiden få små repor och märken, något som bidrar till att ge den patina och personlighet. Det är en del av charmen med att välja ett organiskt naturmaterial. Det bästa är att bänkskivor i trä kan slipas med sandpapper så att de ser som nya ut igen. Det är inte möjligt med andra typer av bänkskivor. 

Läs vår guide om köksrengöring
Kvik XL och XXL

20% mer vardag på bänkskivan i köket

Väljer du XXL får du dessutom en djupare bänkskiva som ger dig 20 procent mer arbetsyta. Det gör att du kan laga mat utan att någon eller något kommer i vägen – och samtidigt har bänkskivan plats för både barn och alla bakingredienser när du ska baka.

Läs mer om XXL här

Din bänkskiva klarar tuffa påfrestningar

Alla våra bänkskivor är gjorda för normalt hemmabruk i köket. Men vissa material är mer tåliga än andra och kräver därför mindre underhåll.

Vill du ha en bänkskiva som inte skadas av vatten och olja eller köksredskap och nycklar som hamnar på ytan? Bänkskivor i granit och bänkskivor i kompakt laminat är extremt robusta, snygga och praktiska – och nära nog underhållsfria. Det kan ge dig färre bekymmer och mindre rengöring i en redan hektisk vardag.

Experttips:

Känn på bänkskivan innan du bestämmer dig!

Bänkskivans material är inte bara viktigt när det gäller utseendet och den dagliga skötseln. Det är också viktigt hur materialet känns att röra vid. Bänkskivan påverkar också akustiken i köket! Besök köksutställningen i en av våra butiker för att lära känna de olika alternativen innan du bestämmer dig.

Hitta en butik nära dig

En bänkskiva i ett hårt material är kallare att röra vid, medan bänkskivor i trä ger en varmare och mjukare känsla vid beröring. Men en hård och kall bänkskiva kan också vara praktisk, till exempel om du bakar ofta.

— Niels Krabbe Iversen
Försäljningschef

Priset på bänkskivan och din totala köksbudget

Bänkskivan kan utgöra en stor del av den totala budgeten för ett nytt kök om du väljer ett av de mer exklusiva materialen som keramik eller komposit. Och faktiskt är det inte ovanligt att priset på bänkskivan är detsamma eller till och med högre än priset på resten av köket!

Vill du ha en prisvärd bänkskiva är laminat det självklara valet. En bänkskiva i laminat kan ge mer plats åt vitvarorna i din budget och tillgodoser behoven hos en genomsnittlig familj, eftersom den är både robust och lätt att hålla ren.